Över 50% av dem som drunknar varje år i samband med båtolyckor hade överlevt om de haft en flytväst på sig. Det finns inga bra ursäkter för att inte använda flytväst. Det borde vara lika självklart som bilbälte i bilen.

Behöver du låna en flytväst?

Hos oss på Sörredsbadet kan du hyra en flytväst. I vår säkerhetsdepå finns seglar- och räddningsvästar att hyra.
Inför vintern fyller vi på med utrustning för årstiden.

Under badets öppettider tar vi kort och swish och du hittar oss på 
Sörredsbacken 20, 418 78 Göteborg

Det finns två typer av flytvästar

Vi delar in flytvästar i två olika kategorier, Räddningsväst och flytplagg. Skillnaden är att en räddningsväst är konstruerad för att vända dig om till ryggläge om du skulle trilla i vattnet och bli medvetslös. På så sätt får du luft. Det finns både uppblåsbara räddningsvästar och fasta. Du kan känna igen en räddningsväst på att den alltid har: visselpipa, stöd bakom nacken, grenband, flourocerande färger och reflex. Det finns även uppblåsbara räddningsvästar där dessa funktioner finns först när de aktiveras.

För att en uppblåsbar flytväst ska klassas som räddningsväst måste den blåsa upp sig själv när du trillar i vattnet. Det är viktigt att du alltid bär den ytterst på dina kläder så den syns när den är uppblåst och att inga kläder hindrar den från att öppnas. Kontrollera alltid uppblåsbara flytvästar enligt instruktioner från tillverkaren.

Ett flytplagg kan vara allt från en seglarväst till en jacka med extra flytförmåga. Dessa vänder dig INTE om till ryggläge när du trillar i vattnet och du riskerar därför att drunkna om du blir medvetslös. Det räcker med ett andetag under vattenytan för att drunkna. Vi avråder därför i de flesta fallen att använda flytplagg.